100 de retete vechi din Ardeal

Dragii mei,

Sunt într-o permanentă căutare de a obţine gustul de odinioară

De astăzi o sa încerc sa adun rețete vechi de mâncare pe care si bunicii noștri au folosit si s-au bucurat de gustul autentic .

Cine are puţină pricepere în bucătărie va reuşi să facă reţeta respectivă numai din înşiruirea incredientelor.




Supa de pui de casa cu taitei adică supă simplă, cum făceau bunicile mele și cum face mama. Pui, legume, tăieței – asta-i tot ce-ți trebuie.

Bunica spunea despre supa de pui sau de gaina ca este „supa medicament”. Face bine la raceala, la oboseala si te pune de indata pe picioare. Asa si este. O supa gatita doar din ingrediente naturale, fara aditivi si condimente sintetice, sanatoasa si buna de iti vine sa ceri si o a doua farfurie.

In ziua de azi, cand pe toate rafturile magazinelor stau cuburile de supa cu gust de gaina, sper totusi ca mai sunt cititori care nu se lasa amagiti de acel gust oribil care creeaza dependenta si apreciaza o supa de casa facuta fain. Stiu ca multa lume foloseste aceste cuburi si aditivi, unora poate li se pare ca fara acestea mancarea nu mai are gust. Este trist si revoltator tototdata. Incercati sa faceti macar odata cap-coada o supa ca lumea si nu veti mai apela la acele porcarii nesanatoase si cu gust artificial.

Supa de pui cu taitei este nelipsita din meniul nostru indiferent de anotimp. Pentru o supa gustoasa, limpede si galbena cu mici banuti de grasime recomand puiul crescut la tara .

1 pui intreg
2 morcovi
1 radacini de patrunjel
1 ceapa
2 felie telina
sare
frunze de patrunjel si telina,taietei pentru supa 
Mod de preparare
Se transeaza puiul, se curata ,intr-o oala mai mare se pune apa la fiert.
Cand apa a inceput sa fiarba se pun radacinoasele intregi, curatate si spalate, lasam apa cu legume sa dea din nou in clocot
Punem carnea de pui la fiert
Adaugam o lingurita de sare
Fierbem supa la foc potrivit, spumam de cate ori este nevoie
Cand carnea este fiarta, punem frunzele de patrunjel si telina apoi oprim focul
Carnea si legumele se scot, supa se strecoara printr-o sita deasa si se pune din nou la fiert, condimentam cu sare dupa gust
Taieteii se fierb pentru aprox 2-3min
Carnea din supa poate fi servita rasol impreuna cu legumele sau la fel de bine poate fi rumenita in putin ulei si la sfarsit adaugati 2-3 catei de usturoi feliati, cu o garnitura simpla, piure, sau salata merge de minune.

Pofta buna!

Si dupa supa poate ati dori si o reteta de felul doi ,
Dacă v-ați plictisit de sarmale, puteți încerca o altă rețetă tradițională și delicioasă. Varza a la Cluj este un preparat extrem de popular în zona Ardealului, dar îl puteți pregăti indiferent de unde proveniți.

Varza a la Cluj are exact aceeași compoziție ca sarmalele, diferă doar prezentarea. Varza este tocată, iar ingredientele sunt așezate pe straturi. Unii sunt de părere că este mai ușor de făcut decât sarmalele, așa că vă invităm să o încercați. 
Spălați varza dacă este prea acră și tocați-o mărunt, ca pentru varza călită.

Tocați ceapa și căliți-o în puțin ulei. Fierbeți orezul în apă cu sare.


 Când ceapa s-a călit puneți-o peste carnea tocată. Aceasta poate fi de porc, vită, sau amestec. Condimentați cu sare, piper, cimbru și mărar uscat.

Tot ce aveți de făcut este să așezați preparatul în tavă. Un strat de varză murată, un strat de orez, apoi unul de carne tocată, încă unul de orez și la final un strat de varză.
Turnați bulionul deasupra și dați la cuptor pentru 45 de minute. La final, mai presărați cimbru sau mărar deasupra. Serviți cu smântână.

Poftă bună!








Comentarii